Το παλάτι της Κνωσού
Τοποθετημένη στρατηγικά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Κρήτη βρισκόταν ουσιαστικά στο επίκεντρο του παλαιού κόσμου. Η παρουσία της ακριβώς στο σταυροδρόμι όλων των ισχυρών πολιτισμών της περιοχής καθιστούσε τον έλεγχο του νησιού το μήλον της έριδος για τις μεγάλες δυνάμεις της εκάστοτε εποχής, τόσο για στρατιωτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους, καθιστώντας το νησί αναπόφευκτα ως ένα πεδίο διεξαγωγής συγκρούσεων και πολέμων.Οι διάφοροι κατακτητές άφησαν το στίγμα τους διάσπαρτο στην κρητική γη, τόσο από φυσικής άποψης, οικοδομώντας εντυπωσιακές κατασκευές, όσο και από πολιτισμικής, με έθιμα και τις παραδόσεις τους να διαπερνούν και να επηρεάζουν την κρητική κουλτούρα έως και σήμερα.
Φυσικά, το κυριότερο σημείο αναφοράς της κρητικής ιστορίας είναι το γεγονός πως αποτελεί την γενέτειρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι Μινωίτες, των οποίων η κοινωνία αναπτύχθηκε και γνώρισε μεγάλη ευημερία κυρίως στο ανατολικό τμήμα του νησιού, περίπου μεταξύ 3000 π.Χ. και 1200 π.Χ., θεωρούνται ο πρώτος οργανωμένος εγγράμματος πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή, και είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που δικαιολογούν το ψευδώνυμό Γηραιά Ήπειρος. Παρά το αδυσώπητο πέρασμα των αιώνων και τις πολλές μεγάλες και βίαιες εκρήξεις του ηφαιστείου της Σαντορίνης, η πιο καταστροφική εκ των οποίων πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία πίσω από τον αφανισμό του Μινωικού Πολιτισμού, τα μνημεία της μινωικής εφευρετικότητας και δημιουργικότητας εξακολουθούν να είναι ορατά με εντυπωσιακό τρόπο στο νησί.
Σας προσκαλούμε να θαυμάσετε το παλάτι της Κνωσού, λίγα λεπτά μακριά από την πόλη του Ηρακλείου, ακριβώς στην καρδία του θεωρούμενου ως ο πρώτος αστικός οικισμός της Ευρώπης. Η ίδια η κλίμακα και το μέγεθος των πολυόροφων κτιρίων που κατασκευάστηκαν 5000 χρόνια πριν, με ποιότητα κατασκευής τέτοια ώστε μεγάλα τμήματά τους να παραμένουν ανέπαφα έως και σήμερα και τα οποία πιστεύεται ότι στέγαζαν έως και 10.000 ανθρώπους συνολικά, προκαλεί το δέος του επισκέπτη. Η ιστορία της Κνωσού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους θρύλους της αρχαιοελληνικής Μυθολογίας που συνδέονται μαζί της, όπως η μαγευτική ιστορία του Δαίδαλου και το Ίκαρου, με τον Λαβύρινθο και τον Μινώταυρο. Πριν την περιήγηση στο Παλάτι της Κνωσού, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, προκειμένου να μπορέσετε να τοποθετήσετε στο κατάλληλο πλαίσιο το πολύ σημαντικό έργο του Άρθουρ Έβανς, του Βρετανού αρχαιολόγου που ήταν υπεύθυνος για τις ανασκαφές που έφεραν στο φως το παλάτι και τα τριγύρω κτίσματα. Το δεύτερο μεγαλύτερο μνημείο της μινωικής εποχής είναι το παλάτι της Φαιστού, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα του Ηρακλείου και προσελκύει και αυτό χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Αν και μικρότερο από το ‘μεγάλο του αδερφάκι’, το παλάτι της Φαιστού έχει πολλά να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους, έχοντας το πρόσθετο πλεονέκτημα του να βρίσκεται σε ένα γραφικό και όμορφο σκηνικό καταμεσής μιας καταπράσινης κοιλάδας, με τα περήφανα βουνά της κεντρικής Κρήτης να ορθώνονται πίσω της.