Κωδικός: 
ΒΙΟΛ-257
Εξάμηνο: 
Δ Εξάμηνο
Τύπος Μαθήματος: 
Υποχρεωτικό
Κατεύθυνση: 
Κοινό Μάθημα των δύο κατευθύνσεων
Διδακτικές μονάδες: 
3
ECTS Μονάδες: 
4
Ώρες την εβδομάδα:
Θεωρία: 3

Υπεύθυνος Μαθήματος

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνο Γραφείου: +30 2810 394085
Τηλέφωνο Εργαστηρίου: +30 2810 394377

Περιγραφή / Διδάσκοντες

Μέρος Α. Η έννοια της βιοποικιλότητας. Εξελικτικά γεγονότα στην ιστορία ζωής των φυτών. Η εξέλιξη της μορφής. Η εξέλιξη των φυσιολογικών διεργασιών. Η εξέλιξη των κύκλων ζωής. Η εξέλιξη του φυτικού γονιδιώματος. Αναπτυξιακή πλαστικότητα και ο νέος ρόλος της στην εξελικτική οικολογία των φυτών.

Μέρος Β. Επισκόπηση της φυλογένεσης των πράσινων φυτών. Φύκη. Μύκητες. Λειχήνες. Βρυόφυτα. Πτεριδόφυτα. Γυμνόσπερμα. Αγγειόσπερμα.

Μέρος Γ. Ιστορική εξέλιξη των χλωρίδων από το Προκάμβιο έως το Τεταρτογενές. Χαρακτηριστικά των περιοχών εξάπλωσης των φυτικών ειδών. Ενδημισμός. Υπολειμματικά είδη. Διασπορά. Κέντρα ποικιλότητας. Χλωριδικά καταφύγια, Χλωριδικές περιοχές και μεγαδιαπλάσεις του πλανήτη. Φυτογεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης και της Ελλάδος. Εξέλιξη των φυτών στη Μεσόγειο. Χλωρίδα και βλάστηση των χερσαίων οικοσυστημάτων της Ελλάδος.

Μέρος Δ. Μέθοδοι μέτρησης της βιοποικιλότητας φυτών.

Μέρος Ε. Οικονομική αξία της βιοποικιλότητας φυτών.