
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (ΕΠΕΔΒΜ)
To Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει οργανώσει πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών σε επιχειρήσεις και ιδρύματα της Ελλάδας.
Φοιτητές/τριες μπορούν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και εντός εξαμήνων, αν το επιθυμούν, να μεταβούν για πρακτική άσκηση τρεις μήνες.
Τα έξοδα διαβίωσης καλύπτονται από χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας (ΕΠΕΔΒΜ).
ΓΕΝΙΚΑ
Πρακτική Άσκηση:
Ο όρος «Πρακτική Άσκηση», υποδηλώνει τη δυνατότητα που έχουν οι φοιτητές/τριες από το 4ο εξάμηνο να απασχοληθούν σε εξωπανεπιστημιακούς τεχνολογικούς φορείς με σκοπό να συνδέσουν τη γνώση και την πρακτική εφαρμογή σε επιχειρήσεις, τεχνολογικά ιδρύματα, διαγνωστικά κέντρα και είναι πλήρους απασχόλησης (21-40 ώρες την εβδομάδα) ανάλογα με το ωράριο απασχόλησης του επόπτη του Φορέα Υποδοχής σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία. Το πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης (ΠΑ) έχει ως κύριους στόχους:
- Την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από τους φοιτητές Βιολογίας σε φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους οποίους πιθανά θα μπορούν να απασχοληθούν και μετά το τέλος των σπουδών τους.
- Τη βελτίωση των δεξιοτήτων και των εφοδίων των φοιτητών για ένταξη στην αγορά εργασίας.
- Την επαφή των φοιτητών με την εξειδίκευση που απαιτείται σήμερα από την αγορά εργασίας.
- Την ποιοτική αναβάθμιση των ήδη ανεπτυγμένων σχέσεων του Τμήματος/Πανεπιστήμιου με τον εργασιακό χώρο (τους παραγωγικούς και ερευνητικούς φορείς).
- Την ενδυνάμωση της συνεργασίας Πανεπιστημίου και παραγωγικών φορέων σε προγράμματα (Εθνικά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνή) εκπαίδευσης, έρευνας & ανάπτυξης.
Ένταξη της Πρακτικής Άσκησης στο πρόγραμμα σπουδών
Το Τμήμα Βιολογίας θεωρεί την ΠΑ ως ένα σημαντικό μέσο στην επαγγελματική καριέρα κάθε φοιτητή/τριας και στην ένταξή του/της στην αγορά εργασίας. Για τον λόγο αυτό η ΠΑ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών ως μάθημα επιλογής, με κωδικό μαθήματος ΒΙΟΛ-425, με αναγνώριση τριών (3) πιστωτικών μονάδων (3 ECTS) οι οποίες προσμετρώνται στο πτυχίο χωρίς βαθμολογία. Το μάθημα πρακτικής άσκησης δεν έχει προαπαιτούμενα μαθήματα.
Η ΠA μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο χειμερινό εξάμηνο είτε στο εαρινό εξάμηνο. Έχει διάρκεια τριών (3) μηνών, οι οποίοι πρέπει να είναι συνεχόμενοι, και μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τους θερινούς μήνες. Ο τελικός βαθμός της Πρακτικής Άσκησης χαρακτηρίζεται ως «επιτυχώς» ή «ανεπιτυχώς» και αναγράφεται στο παράρτημα διπλώματος.
Σύμφωνα με την από 14/10/2010 απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος τα μαθήματα επιλογής Πτυχιακή, Πρακτική Άσκηση και Τριμηνιαίο Εργαστηριακό Μάθημα δεν επιτρέπεται να δηλώνονται ταυτόχρονα. Αναγνώριση μονάδων δεν γίνεται σε περίπτωση που η Πρακτική Άσκηση αποτελεί μέρος πτυχιακής εργασίας. Θα επιτρέπεται η παράλληλη δήλωση Πρακτικής Άσκησης και Τριμηνιαίου Εργαστηριακού Μαθήματος κατά το εαρινό εξάμηνο, όταν η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται τους θερινούς μήνες, μετά το Τριμηνιαίο Εργαστηριακό Μάθημα (απόφαση Συνέλευσης Τμήματος 15/02/2022).
Πρακτική άσκηση μπορούν να κάνουν και άτομα με ειδικές ανάγκες ΑμεΑ. Το 5% των θέσεων πρακτικής άσκησης που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ (από αυτές που διατίθενται σε χρονικό διάστημα ενός έτους), θα διατίθεται σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ). Οι εγγεγραμμένοι/ες φοιτητές/τριες του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που αποτελούν ΑμεΑ, έχουν δικαίωμα να αιτηθούν την υπαγωγή σε αυτή την κατηγορία (Κατηγορία 2), καταθέτοντας μαζί με την αίτησή τους για εκπόνηση Πρακτικής Άσκησης, μια υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/86, στην οποία θα δηλώνουν ότι είναι ΑμεΑ με την προϋπόθεση ότι υπάρχει το ανάλογο πιστοποιητικό σε ισχύ. Η αξιολόγηση των αιτήσεων αυτής της κατηγορίας και η επιλογή των φοιτητών/τριών για υλοποίηση πρακτικής άσκησης θα γίνεται βάσει των κριτηρίων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί για το σύνολο των θέσεων. Σε περίπτωση που δεν κατατεθούν αιτήσεις από ΑμεΑ, οι θέσεις θα κατανέμονται στους άλλους φοιτητές που αιτούνται την διεξαγωγή Πρακτικής Άσκησης.
Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης ΠΠΣ και Επιτροπές ΠΠΣ
Με απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος (19/02/2025) ορίζονται με τριετή θητεία:
Υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης η κ. Κωνσταντία Λύκα.
Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης η κ. Κωνσταντία Λύκα (Πρόεδρος), ο κ. Εμμανουήλ Λαδουκάκης (Αντιπρόεδρος), και ο κ. Κυριάκος Κοτζαμπάσης, με αναπληρωματικά μέλη την κ. Ιωάννα Κεκλίκογλου και τον κ. Γεώργιο Ζάχου.
Επιτροπή ενστάσεων Πρακτικής Άσκησης ο κ. Γεώργιος Κουμουνδούρος (Πρόεδρος), ο κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος (Αντιπρόεδρος), και ο κ. Χαράλαμπος Σπηλιανάκης, με αναπληρωματικά μέλη τoν κ. Παναγιώτη Σαρρή και τον κ. Αναστάσιο Τσελεπίδη.
Διαδικασία πραγματοποίησης και ολοκλήρωσης της Πρακτικής Άσκησης
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης είναι απαραίτητο να υποβληθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά πλήρως συμπληρωμένα:
- Αίτηση για Πρακτική Άσκηση (θα λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου),
- Καρτέλα φοιτητή για Πρακτική Άσκηση (Περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία του φοιτητή),
- Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας (το οποίο θα εκτυπώνει η γραμματεία μαζικά για όλες τις αιτήσεις, την επόμενη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη των αιτήσεων),
- Υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/86, στην οποία θα δηλώνουν ότι είναι ΑμεΑ (όπου απαιτείται και το αντίστοιχο πιστοποιητικό σε ισχύ).
τα οποία υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά, είτε εντύπως στη Γραμματεία ΠΑ του Τμήματος.
Αφού επιλεγούν οι φοιτητές καλούνται να προσκομίσουν στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης κάποια έγγραφα πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης για την σύνταξη και υπογραφή των απαραίτητων Συμφωνητικών (π.χ. κωδικούς ΑΤΛΑΣ για την αντιστοίχιση των θέσεων και Ε3.5 ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ κα).
Όσα θέματα δεν ρυθμίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό, ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης και τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου: Κωνσταντία Λύκα, Καθηγητρία, Τηλ.: 2810-394081, e-mail: