3 1024x97
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (ΕΠΕΔΒΜ)                  

To Τμήμα Βιολογίας  του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει οργανώσει πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών σε επιχειρήσεις και ιδρύματα της Ελλάδας.                                 

Φοιτητές/τριες μπορούν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και εντός εξαμήνων, αν το επιθυμούν, να μεταβούν για πρακτική άσκηση τρεις μήνες.                  

Τα έξοδα διαβίωσης καλύπτονται από χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας (ΕΠΕΔΒΜ).     

                                                                                                            

Κριτήρια Επιλογής - Αίτηση για Πρακτική Άσκηση

Έντυπα Πρακτικής Άσκησης

Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Πανεπιστημίου Κρήτης

Επικοινωνία - Πληροφορίες

Κανονισμός Λειτουργίας Πρακτικής Άσκησης

Οδηγίες Πρακτική Άσκησης

                                                                                                                                                                                                                                                 

ΓΕΝΙΚΑ

Ο όρος "Πρακτική Άσκηση" υποδηλώνει τη δυνατότητα που έχουν οι φοιτητές μετά το 4ο εξάμηνο να απασχοληθούν σε εξωπανεπιστημιακούς τεχνολογικούς φορείς, με σκοπό να συνδέσουν τη γνώση και την πρακτική εφαρμογή σε επιχειρήσεις, τεχνολογικά ιδρύματα, διαγνωστικά κέντρα και είναι πλήρους απασχόλησης. Σκοπός του προγράμματος είναι η πλειονότητα των φοιτητών/τριών του Τμήματος Βιολογίας να συμμετάσχουν στην πρακτική άσκηση, και να βοηθηθούν μέσω αυτής, στην απόφασή τους ποια κατεύθυνση (έρευνα, παραγωγή, εκπαίδευση) θα επιλέξουν να ακολουθήσουν. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουν ποιες γνώσεις και δεξιότητες έχουν ήδη αποκτήσει μέσω των σπουδών τους, και ποιες χρειάζεται να αναπτύξουν περαιτέρω πριν εισέλθουν στην αγορά εργασίας καθώς και να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας (απαιτήσεις, συνέπεια, επίπεδο γνώσεων, επίπεδο αμοιβών, ανταγωνισμός, κοινωνικές σχέσεις).

Το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης έχει σαν κύρια αντικείμενα:

(1) Την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από τους φοιτητές Βιολογίας σε φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους οποίους πιθανά θα μπορούν να απασχοληθούν και μετά το τέλος των σπουδών τους,

(2) Τη βελτίωση των δεξιοτήτων και εφοδίων των φοιτητών για ένταξη στην αγορά εργασίας

(3) Την επαφή των φοιτητών με την εξειδίκευση που απαιτείται σήμερα από την αγορά εργασίας,

(4) Την ποιοτική αναβάθμιση των ήδη ανεπτυγμένων σχέσεων του Τμήματος/Πανεπιστήμιου με τον εργασιακό χώρο (τους παραγωγικούς και ερευνητικούς φορείς),

(5) Την ενδυνάμωση της συνεργασίας Πανεπιστημίου και παραγωγικών φορέων σε προγράμματα (Εθνικά,  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνή) εκπαίδευσης, έρευνας & ανάπτυξης.

Το Τμήμα Βιολογίας θεωρεί την πρακτική άσκηση ως ένα σημαντικό μέσο στην επαγγελματική καριέρα κάθε φοιτητή/τριας και στην ένταξή του/της στην αγορά εργασίας. Για τον λόγο αυτό η πρακτική άσκηση έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών, σαν μάθημα επιλογήςμε κωδικό μαθήματος (ΒΙΟΛ-425), έχει διάρκεια 3 μηνών,  με αναγνώριση 2 (δύο) Διδακτικών μονάδων (2 Δ.Δ.), 3 (τριών) Πιστωτικών μονάδων (3 ECTS), οι οποίες προσμετρόνται στο πτυχίο. Πρακτική άσκηση μπορούν να κάνουν και άτομα με ειδικές ανάγκες ΑμεΑ (Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος 13/01/2021). Το 5% των θέσεων πρακτικής άσκησης που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ (από αυτές που διατίθενται σε χρονικό διάστημα ενός έτους), θα διατίθεται σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ). Οι εγγεγραμμένοι/ες φοιτητές/τριες του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που αποτελούν ΑμεΑ, έχουν δικαίωμα να αιτηθούν την υπαγωγή σε αυτή την κατηγορία (Κατηγορία 2), καταθέτοντας μαζί με την αίτησή τους για εκπόνηση Πρακτικής Άσκησης, μια υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/86, στην οποία θα δηλώνουν ότι είναι ΑμεΑ. Η αξιολόγηση των αιτήσεων αυτής της κατηγορίας και η επιλογή των φοιτητών/ητριών για υλοποίηση πρακτικής άσκησης θα γίνεται βάσει των κριτηρίων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί για το σύνολο των θέσεων. Σε περίπτωση που δεν κατατεθούν αιτήσεις από ΑμεΑ, οι θέσεις θα κατανέμονται στους άλλους φοιτητές που αιτούνται την διεξαγωγή Πρακτικής Άσκησης. Οι περίοδοι που μπορεί να πραγματοποιηθεί είναι, είτε στο χειμερινό εξάμηνο, είτε στο εαρινό. Ο τελικός βαθμός της πρακτικής άσκησης χαρακτηρίζεται με: (επιτυχώς ή ανεπιτυχώς) και αναγράφεται στο παράρτημα διπλώματος. Το μάθημα πρακτικής άσκησης δεν έχει άλλα προαπαιτούμενα μαθήματα. 

Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται στο Δημόσιο ή στον Ιδιωτικό Τομέα, όπως επίσης και σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή επιχειρήσεις του Εσωτερικού.

 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου: Κωνσταντία Λύκα, Καθηγητρία, Τηλ.: 2810-394081, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Γραμματεία Π.Α. (Πρακτικής Άσκησης): Τζοβάνα Βλατάκη, Τηλ.:2810-394409, Φαξ: 2810-394404, e-mail:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00πμ-14:00μμ.