Κωδικός: 
ΒΙΟΛ-416
Εξάμηνο: 
Χειμερινό Εξάμηνο
Τύπος Μαθήματος: 
Επιλογής
Κατεύθυνση: 
Διδακτικές μονάδες: 
3
ECTS Μονάδες: 
5
Ώρες την εβδομάδα:
Θεωρία: 3

Υπεύθυνος Μαθήματος

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλέφωνο Γραφείου: +30 2810 394359
Τηλέφωνο Εργαστηρίου: +30 2810 394358

Περιγραφή / Διδάσκοντες

Βιολογικές μεμβράνες. Μικροπεριοχές των βιολογικών μεμβρανών: Μικροσπήλαια και Λιπιδιακές Σχεδίες. Τα μικροσπήλαια ως αισθητήρες και οργανωτές των βιολογικών μεμβρανών. Καμπυλότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Μεμβρανική Ομοιόσταση.

Κυτταρικός σκελετός. Βλεφαριδογένεση: συγκρότηση της κεραίας του κυττάρου. Διαταραχές στη δομή και λειτουργία των βλεφαρίδων: βλεφαριδοπάθειες. Μοριακή αρχιτεκτονική του κεντριολίου. Septins: το τέταρτο συστατικό του κυτταροσκελετού. Αρχιτεκτονική και δυναμική αναδιαμόρφωση των κυτταροσκελετικών δομών της Septin κατά τη διάρκεια του κυτταρικού κύκλου.

Κυτταρικό εκκριτικό μονοπάτι. Βιογένεση και κληρονομικότητα οργανιδίων του εκκριτικού μονοπατιού. Μηχανισμοί αυτοφαγίας. Ο ρόλος των ενδοσωμάτων και λυσοσωμάτων στη διαμόλυνση κυττάρων με γενετικό υλικό. Επάλειψη του πυρήνα των ερυθροκυττάρων. Η κυτταρική βιολογία ασθενειών που οφείλονται σε διαταραχές των λυσοσωμάτων. Ενδοκυτταρική μεταφορά της χοληστερόλης. Μηχανισμοί εισόδου παθογόνων μέσω ενδοσωμάτων. Είσοδος ιών στο κύτταρο μέσω του επιθηλιακού φραγμού. Εξωσώματα: εξωκυτταρικά μεμβρανικά οργανίδια, πιθανή χρήση τους σε θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Μιτοχόνδρια: Δομή, λειτουργίες και δυσλειτουργίες των μιτοχονδρίων. Επαφές μιτοχονδρίων με Ενδοπλασματικό δίκτυο. Μηχανισμοί μιτοφαγίας.

Κυτταρικός πυρήνας. Αναδιαμόρφωση του πυρηνικού φακέλου κατά την ανάπτυξη και σε ασθένειες. Λαμινοπάθειες. Δυναμική συσχέτιση του πυρηνικού σκελετού με το γονιδίωμα. Μεταφορά πρωτεϊνών στις μεμβράνες του πυρηνικού φακέλου.

Βιολογική μηχανική. Μεταγωγή μηχανικού σήματος στα κύτταρα από απόσταση: μηχανική σύζευξη της εξωκυττάριας μήτρας με τον πυρήνα. Κυτταρο-αρχιτεκτονικός έλεγχος της μεταγωγής μηχανικού σήματος.

Εξωκυττάριος χώρος, συστατικά και λειτουργίες. Συγκρότηση της εξωκυττάριας μήτρας. Αναδιαμόρφωση της εξωκυττάριας μήτρας στην ανάπτυξη και σε ασθένειες. Ο ρόλος των ινοβλαστών στον καρκίνο.

Κυτταρικοί σύνδεσμοι. Σύνδεσμοι μεταξύ ενδοθηλιακών κυττάρων.

Μεμβρανικοί νανοσωλήνες - κυτταρονημάτια: δυναμικές συνδέσεις μεταξύ ζωικών κυττάρων σε μεγάλες αποστάσεις. Κυτταρονημάτια: δομές κυτταρικής έκκρισης, προσκόλλησης και σηματοδότησης. Το παράδειγμα του Hedgehog.